DİYARBAKIR/YENİŞEHİR MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNİN AMACI VE ÖNEMİ
Mesleki Eğitim Merkezleri 3308 sayılı Mesleki ve Teknik Eğitim Kanunu kapsamında 1986 yılından itibaren açılmaya başlamış, Çırak Kalfa ve Ustaların Mesleki ve Genel Kültür Eğitimlerini amaç edinmiştir. Kanunun, Amaç ve Kapsam 1. ve 2. Maddeleri:
Amaç,
Madde 1 – Bu Kanunun amacı; çırak, kalfa ve ustaların eğitimi ile okullarda ve işletmelerde yapılacak mesleki eğitime ilişkin esasları düzenlemektir.
Kapsam,
Madde 2 – Bu Kanun, Mesleki Eğitim Kurulunun belirleyeceği mesleklerde, kamu ve özel sektöre ait kurum, kuruluş ve iş yerleri ile mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarındaki eğitim ve öğretimi kapsar.
Kanunun 30. Maddesi: İşyeri açma:
“Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilir.”
Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açacaklardan, meslek odaları ise işyeri sahibi olarak üye kaydı yaptıracaklardan, ustalık belgesi istemek zorundadır.
Biçiminde düzenlenmiş olup anılan maddenin kapsamı ile Mesleki Eğitim Merkezlerinin bütün işyerleri için önemi ortaya çıkmaktadır.
Mesleki Eğitim Merkezleri:
Zorunlu temel eğitimini tamamladıktan sonra, gerçek iş ortamında fiilen çalışmak suretiyle meslek öğrenmek isteyen 15 yaş ve üzerindeki vatandaşlarımızın teorik ve pratik mesleki eğitimlerinin bir programa göre yapılmasını sağlayarak, onları ülkenin ihtiyaç duyduğu becerili işgücü haline getirmek, çıraklık eğitiminin temel amacıdır.
Çıraklık Eğitimi ile ayrıca;
1. İş hayatında çalışma disiplinin sağlanması,
2. Çırak öğrencilerin sosyal güvenlik kapsamına alınması,
3. Ülke çapında mesleki standartların sağlanması,
4. İşyeri açmanın belli bir düzene bağlanması,
5. Meslek analizine dayalı olarak günümüzde geçerli mesleklerin belirlenmesi,
6. Yapılan işlerin kalite ve veriminin yükselmesi,
7. Eğitimde fırsat eşitliğinin yaygınlaştırılması, gibi amaçların gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.
Bu Eğitimi Tamamlayan Vatandaşlarımız:
1. İyi bir vatandaştan beklenen davranışları kazanarak, Ortak bir genel kültür edinir,
2. Bir mesleğe ait standart iş ve işlemleri öğrenip uygular,
3. Bir mesleği yürütürken çalışma disiplininin anlam ve önemini kavrar,
4. Çalışma hayatına uyum sağlamaya yardımcı olacak tutum ve davranışlar kazanır,
5. Bir mesleği yasal olarak (Kalfalık/Ustalık Usta Öğreticilik Belgesi ile) yürütme imkânına kavuşurlar.
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ EĞİTİM FAALİYETLERİ
1-Çıraklık Eğitimi: Genel Olarak 3 Yıl Süren Haftada 1 Günlük eğitimin sonunda Kalfalık sınavlarına girilerek Kalfalık belgesi alınır. Çırak öğrenciler Haftanın 5 günü işyerinde 1 gün okulda eğitim alırlar. 6467 Sayılı kanun ile yapılan düzenlemelerle 9.10.11.sınıflar Kalfalık eğitimi sonunda Kalfalık sınavına girecekler.
2- Ustalık Eğitimi: 12. Sınıf Ustalık eğitimi alarak ustalık sınavlarına girecektir.
3-Usta Öğreticilik Belgesi: Ustalık Belgesi olanlar Usta Öğreticilik (İş Pedagojisi) kursuna devam ederek, bu kursta: 1-Çıraklık ve Meslek Eğitiminin İlkeleri 4 saat, 2-Eğitim Psikolojisi 3 saat, 3-Eğitimde İletişim ve İletişim Araçları 4 saat, 4-Meslek Analizi ve Öğretim Programlarının Hazırlanması 8 saat, 5-Atelye ve Meslek Dersleri Öğretim Metodları 8 saat, 6-İş Güvenliği 4 saat, 7-İş Kalitesi ve Maliyet İlişkileri 4 saat, 8-Öğretimde Ölçme ve Değerlendirme 3 saat, 9-Sınav Değerlendirme 2 saat olmak üzere toplam 40 saatlik kurs sonunda yapılan sınavı başarmaları halinde Usta Öğreticilik Belgesi alırlar.
Okulumuza Ait Bilgiler
Merkezin Faaliyete Başlama Tarihi : 1986
Merkezin Bina Durumu : Kendi Binası (Bakanlık Tahsisli) 1989 yılında, Arsa alanı 3328 m2, Bina alanı 750m2+ 420m2 = 1170 m2 Bahçe alanı:2158 m2, Sanayi sitesi 27. Sok. No 9 Seyrantepe /Diyarbakır
A - Ana Bina (Derslikler) : 10 adet Derslik, 1 adet Bilgisayar Laboratuvarı, 1 adet Kütüphane, 1 adet Konferans salonu, 5 adet İdare Odası, 1adet Rehberlik servisi, 1 adet Öğretmen Odası, 1 adet Öğrenci Kantini, 1 adet Arşiv, 1 adet Müstahdem Odası, 1 adet Küçük Depo, 2 adet Tuvalet (üç gözlü Bay öğrenci WC- üç gözlü Bayan öğrenci WC), 1 adet Bodrum, 1 adet Kalorifer Dairesi, 1 Adet Yiyecek İçecek Atölyesi
B – Ek Bina (Atölyeler) :1 Ahşap Teknolojisi Atölyesi, 1 Saç Bakımı Güzellik Hizmetleri (Erkek Kadın Kuaför Salonu) Salonu, cilt bakım Atölyesi, 2 Elektrik/Elektronik Atölyesi, 1 Makine Teknolojisi Atölyesi, 1 Giyim Atölyesi, 1 Motorlu Araçlar Teknolojisi Atölyesi,
C – Isıtma Şekli: Ana Bina Merkezimiz Doğalgaz ısıtılmaktadır.